Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Beste Skillet 2024: Topkeuzes en Kopersgids

Skillets, ook bekend als koekenpannen, zijn essentiële keukengereedschappen die thuischefs helpen bij het bereiden van uiteenlopende gerechten, van een perfect gebakken spiegelei tot een zorgvuldig gecarameliseerde steak. Het kiezen van de juiste skillet is cruciaal voor het koken, omdat een goede pan warmte efficiënt kan geleiden en verdelen, wat resulteert in gelijkmatig gekookt voedsel. In 2024 zijn er talrijke soorten skillets op de markt, variërend van traditioneel gietijzer tot moderne non-stick varianten die gemakkelijk te reinigen zijn.

Bij het kiezen van een skillet is het belangrijk om rekening te houden met het materiaal, omdat elk materiaal unieke eigenschappen heeft die van invloed zijn op de kookprestatie. Gietijzer staat bijvoorbeeld bekend om zijn duurzaamheid en uitstekende hittebehoud, terwijl roestvrij staal een keuze is voor diegenen die een skillet willen met een evenwichtige warmteverdeling en een non-reactief oppervlak. Een ander belangrijk aspect is de grootte van de skillet, die moet passen bij de kookbehoefte van de gebruiker en de hoeveelheid voedsel die wordt bereid.

Hoewel de toxiciteit van kookgerei minder zorgen baart dan in het verleden, blijft het een cruciaal aandachtspunt. Veel van de beste skillets van 2024 zijn vrij van PFOA en andere schadelijke chemicaliën die geassocieerd worden met gezondheidsrisico’s. Het is ook van belang om skillets met een goede ergonomie te overwegen; comfortabele handvatten die koel blijven tijdens het koken geven de gebruiker meer controle en veiligheid.

Na uitvoerig onderzoek en veel testen, hebben wij een selectie gemaakt van de beste skillets die beschikbaar zijn in 2024. Deze pannen combineren gebruiksgemak, superieure warmtecontrole en veiligheid, waardoor ze uitblinken in de keuken. Let op de volgende sectie voor onze diepgaande recensies van elke geselecteerde skillet.

Beste Koekenpannen 2024

We hebben een uitgebreide zoektocht uitgevoerd om de allerbeste koekenpannen van 2024 te vinden. Ons team heeft talloze uren besteed aan het analyseren van materialen, duurzaamheid, warmteverdeling en gebruikersbeoordelingen om een lijst samen te stellen die iedere thuiskok of professionele chef zal waarderen. Hieronder presenteren we onze topkeuzes die uitblinken in kwaliteit en prestatie.

BBQ-Toro Gietijzeren Grillpan

Wij vinden dat deze grillpan een verrijking is voor elke keuken, zowel thuis als in de buitenlucht.

Voordelen

 • Reeds ingebakken en klaar voor gebruik
 • Geschikt voor diverse warmtebronnen, inclusief open vuur
 • Zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling en behoudt warmte uitstekend

Nadelen

 • Niet vaatwasmachinebestendig
 • Relatief zwaar door het gietijzer
 • Weinig koelhandvat, kan heet worden tijdens gebruik

Deze BBQ-Toro grillpan kwam uitstekend van pas tijdens onze laatste barbecue. Het gietijzer, met zijn perfecte warmteverdeling, zorgde ervoor dat onze steaks gelijkmatig bruinden en sappig bleven. Het feit dat de pan al ingebakken was, bespaarde ons voorbereidingstijd; een directe duik in het grillen was mogelijk zonder enig oponthoud.

Zijn robuuste ontwerp garandeerde stabiliteit op de grill, en dankzij de twee schenktuiten konden wij makkelijk vloeistoffen afgieten zonder te morsen. Het bereiden van verschillende gerechten ging moeiteloos, van groenten tot vis, elk gerecht kreeg die karakteristieke grillmarkering. Wij waardeerden de veerkracht van deze pan; of het nu in de oven was of over hete kolen, hij presteerde telkens opnieuw zonder falen.

De pan was hanteerbaar ondanks het gewicht, maar wij merkten dat pannenlappen of ovenwanten een must waren, gezien de handvatten erg warm werden. Na het grillen was het schoonmaken simpel, ondanks dat de pan niet vaatwasmachinebestendig is. Wat water en een borstel waren voldoende om hem klaar te maken voor het volgende gebruik. Dit is zeker een pan die geschikt is voor iedereen die het echte grillgevoel wil ervaren, direct van de keuken tot aan de eettafel.

Gietijzeren Koekenpan van Grandwish

Wij vinden dat deze robuuste koekenpan een solide keuze is voor iedereen die de voorkeur geeft aan een veelzijdig en duurzaam keukenproduct.

Voordelen

 • Uitstekende warmteverdeling voor diverse gerechten
 • Vooraf gekruid, wat het direct gebruiksvriendelijk maakt
 • Voorzien van twee handgrepen voor betere hanteerbaarheid

Nadelen

 • Ruw oppervlak kan aanvankelijk lastig schoon te maken zijn
 • Regelmatig opnieuw kruiden is noodzakelijk voor behoud anti-aanbaklaag
 • Niet vaatwasserbestendig en beperkte schoonmaakinstructies

We hebben onlangs de Gietijzeren Koekenpan van Grandwish in gebruik genomen en zijn onder de indruk van de gelijkmatige warmteverdeling. Of we nu pannenkoeken bakken of vlees grillen, elk gerecht krijgt een perfecte garing. Het dik gietijzeren kookoppervlak houdt de warmte goed vast, wat essentieel is voor het bereiden van pizza en brood waarbij een constante temperatuur gewenst is.

Na het uitpakken viel ons meteen op dat de pan vooraf gekruid was. Dit bespaarde ons een stap en we konden meteen aan de slag. De twee stevige handgrepen maken het verplaatsen van de pan eenvoudig, zelfs als deze loeiheet is. Dit detail is een duidelijk teken van praktisch ontwerp denken.

Het onderhoud van deze koekenpan vraagt aandacht. Tijdens de eerste schoonmaakbeurt merkten we dat het ruwe oppervlak de neiging heeft om papieren handdoeken te verscheuren. Daarom kiezen we voor een borstel om de pan schoon te maken. Ook het regelmatig opnieuw kruiden vereist toewijding, maar we merken dat dit de investering waard is voor een langdurige anti-aanbakervaring. Let wel, deze pan vraagt om traditionele verzorging: geen zeep en al zeker geen vaatwasser. Dit past bij onze waardering voor ambachtelijk koken.

Onlyfire Gietijzeren Skillet

Wij vinden dat deze skillet een verrijking is voor elke keuken dankzij de veelzijdigheid en duurzaamheid.

Pros

 • Uitstekende warmteverdeling en -behoud voor consistente resultaten
 • Veelzijdig in gebruik, geschikt voor verschillende warmtebronnen
 • Handvatten en schenktuiten dragen bij aan gebruiksgemak en veiligheid

Cons

 • Zwaar in gewicht, wat het gebruik kan bemoeilijken
 • Vereist handwas en onderhoud voor optimale levensduur
 • Kan oppervlakken bekrassen door de onregelmatige afwerking als niet voorzichtig gebruikt

Toen we onze nieuwe gietijzeren skillet van Onlyfire uitprobeerden, waren we direct onder de indruk van de gelijkmatige warmteverdeling. Tijdens een zondagsbrunch bakten de pannenkoeken perfect zonder aan de pan te kleven. De twee handvatten kwamen goed van pas toen we de loodzware koekenpan van het fornuis naar de eettafel overbrachten; het voelde stevig en betrouwbaar aan.

Bij een recente barbecue zette de skillet zijn veelzijdigheid in de verf. We legden hem rechtstreeks op de gloeiende kolen en hij doorstond de hoge temperaturen. De hoge zijwanden waren handig om voedsel om te draaien zonder morsen, en we serveerden direct uit de pan, die het eten warm hield terwijl onze gasten aanschoven.

Na afloop vond het schoonmaken plaats met een borstel en warm water, gevolgd door het inwrijven met olie om de pan te conditioneren. Daarna hing ik de skillet gewoon aan een keukenhaak, hetgeen bleek een slimme opslagoplossing te zijn. Ondanks de behoefte aan speciale zorg, zag ik dit als een kleine moeite gezien de uitmuntende prestaties van deze pan.

Overmont Gietijzeren Pannenset

We raden deze Overmont gietijzeren pannenset aan voor degenen die een duurzame en veelzijdige kookervaring zoeken.

Voordelen

 • Uitstekende hitteverdeling en -retentie
 • Geschikt voor een verscheidenheid van warmtebronnen
 • Duurzaam materiaal dat bij goed onderhoud jaren meegaat

Nadelen

 • Vereist zorgvuldig onderhoud om roesten te vermijden
 • Niet vaatwasserbestendig en vraagt handmatige reiniging
 • Zwaarder dan pannen van andere materialen

We hebben de Overmont pannenset onlangs zelf gebruikt voor een uitgebreid diner. De hitteverdeling is indrukwekkend; vlees braden en groenten grillen ging moeiteloos. Het gietijzer maakt een diepere smaakontwikkeling mogelijk, wat gerechten extra karakter geeft.

Het variërende formaat van de pannen heeft ons geholpen bij het bereiden van maaltijden van verschillende grootte, van kleine bijgerechten tot hoofdgerechten voor de hele familie. De pannen voelden robuust aan; een teken dat we hiermee een lange tijd vooruit kunnen.

Onderhoud is wel iets om rekening mee te houden. Na gebruik dienen de pannen direct gereinigd en correct behandeld te worden om roest te voorkomen. Dit vraagt wat extra aandacht, maar het is het waard voor de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt. Zorg ervoor dat je de handgrepen niet zonder bescherming vastpakt; die worden namelijk erg heet.

In algemeen heeft onze ervaring met de Overmont pannenset een duurzame indruk achtergelaten; de kwaliteit en veelzijdigheid staan voorop. Voor iedereen die houdt van koken met gietijzer en niet terugdeinst voor het onderhoud is dit een uitstekende keuze.

Artesa Mini Koekenpanset

Wij vinden dat de Artesa Mini Koekenpanset ideaal is voor liefhebbers van tapas en kleine, sfeervolle maaltijden.

Voordelen

 • Gelijke warmteverdeling door de gietijzeren pan
 • Stijlvol esdoornhouten serveerplankje verhoogt de presentatie
 • Vijfjarige garantie biedt gemoedsrust

Nadelen

 • Een handwasbeleid kan het onderhoud onpraktisch maken
 • Kleine afmetingen kunnen beperkend zijn voor sommige gerechten
 • Gevoeligheid voor roest vereist zorgvuldig onderhoud na gebruik

Bij het bereiden van een klein, gezellig diner kwam de Artesa Mini Koekenpanset uitstekend van pas. De pan verspreidt de warmte gelijkmatig, wat resulteerde in perfect gebakken tapas. Dit is cruciaal bij het bereiden van delicate gerechten die een consistente garing vereisen.

Bij het serveren viel het esdoornhouten serveerplankje direct in de smaak. Dit toegevoegde detail brengt niet alleen functionaliteit maar ook een authentiek, rustiek gevoel op tafel. Gasten waren onder de indruk van de presentatie en de warme uitstraling die de set toevoegt aan de dinerervaring.

Na het genot van de maaltijd, was het echter tijd voor onderhoud. Omdat de Artesa Mini Koekenpan enkel met de hand gewassen kan worden, kostte het wat extra tijd. Desondanks was dit een kleine prijs voor de esthetiek en de vers bereide tapas. Het onderhoud is van essentieel belang, want zonder de juiste zorg kan de pan vatbaar zijn voor roest, wat een punt van aandacht blijft bij de zorg voor gietijzer.

BBQ-Toro Gietijzeren Wok

Als je op zoek bent naar een veelzijdige wok voor grillen en koken, dan is de BBQ-Toro Gietijzeren Wok een uitstekende keuze.

Voordelen

 • Komt vooraf ingebrand en klaar voor gebruik
 • Geschikt voor verschillende warmtebronnen, waaronder inductie
 • Robuuste gietijzeren constructie houdt warmte uitstekend vast

Nadelen

 • Zwaarder dan gemiddeld, wat het hanteren kan bemoeilijken
 • Vereist onderhoud om de antiaanbaklaag te behouden
 • Geen deksel meegeleverd, wat een gemiste kans is voor sommige recepten

Wij hebben de BBQ-Toro Gietijzeren Wok recent aan een proef onderworpen en de resultaten waren heerlijk bevredigend. Deze zware, duurzame wok verspreidt de warmte gelijkmatig en behoudt deze goed, wat zorgt voor perfect gekookte gerechten.

Door zijn compatibiliteit met diverse warmtebronnen hebben we hem niet alleen op de grill, maar ook op onze inductiekookplaat gebruikt. De twee stevige handgrepen aan de zijkanten maken het tillen van de 3,85 kilogram zware wok wat eenvoudiger, alhoewel deze wel wat zwaar kan aanvoelen als je hem met heerlijk voedsel hebt gevuld.

Het vooraf ingebrande aspect was een groot pluspunt; we konden meteen aan de slag zonder ons zorgen te maken over voorbereidingen. Echter, het onderhoud na gebruik is cruciaal om de antiaanbaklaag in topconditie te houden. Na elk gebruik hebben we de wok zorgvuldig met de hand gewassen en behandeld met een lichte laag olie.

De afwezigheid van een deksel baarde ons enige zorgen, aangezien dit nuttig zou zijn geweest voor bepaalde gerechten die een beter behoud van vocht vereisen. Desondanks hebben we genoten van het koken met deze wok en zien we dit als een waardevolle toevoeging aan onze kookgerei.

BBQ-Toro Gietijzeren Pannenset

Wij vinden deze BBQ-Toro pannenset een goede aankoop vanwege de veelzijdigheid en kwaliteit van het gietijzer.

Voordelen

 • Reeds ingebrand en klaar voor direct gebruik
 • Geschikt voor diverse warmtebronnen incl. open vuur
 • Behoudt warmte uitstekend voor een gelijkmatige garing

Nadelen

 • De set kan zwaar aanvoelen bij het hanteren
 • Niet vaatwasserbestendig, dus handmatig reinigen vereist
 • Kan bij onjuist onderhoud gaan roesten

Deze robuuste gietijzeren pannenset kreeg zijn eerste uitprobering op onze barbecueavond afgelopen weekend. Op slag verliefd op hoe gelijkmatig steaks garen en die perfecte korst leveren elke keer weer. Het is opmerkelijk hoe goed ze de warmte vasthouden.

Makkelijk in gebruik, ook bij onze meest recente kampeertrip, toonden deze pannen hun ware veelzijdigheid. Over het open vuur of op een inductieplaat, de resultaten bleven consistent indrukwekkend.

Hoewel het schoonmaken enkele extra stappen vereist, zoals het vermijden van zeep en zorgvuldig droogmaken, beloont deze set ons met duurzaamheid. De bijgeleverde handleiding biedt heldere instructies voor het onderhouden van de antiaanbaklaag. Gezien de ervaring tot dusver, zien we deze pannen nog jaren deel uitmaken van onze kookuitrusting.

BBQ-Toro Serveerpannetjes

We raden deze BBQ-Toro gietijzeren serveerpannetjes aan vanwege hun veelzijdigheid en kwaliteit, perfect voor wie op zoek is naar een duurzame en veelzijdig inzetbare grillpan.

Voordelen

 • Al ingebrand, direct klaar voor gebruik
 • Inclusief een praktische houten onderzetter
 • Geschikt voor een breed scala aan warmtebronnen, inclusief de grill

Nadelen

 • Niet vaatwasmachinebestendig, dus handwas is vereist
 • Kan roesten als het niet correct wordt onderhouden
 • Ietwat zwaar, zoals te verwachten bij gietijzer

Deze BBQ-Toro gietijzeren serveerpannetjes zijn een uitstekende aanvulling op onze keuken. We hebben ze zowel op de grill als in de oven gebruikt en zijn onder de indruk van hoe goed ze de warmte vasthouden en verdelen. Het bijgeleverde houten onderzetter is niet alleen zeer functioneel maar ook stijlvol bij het serveren.

Na meerdere keren gebruik te hebben gemaakt van deze pan, kunnen we met zekerheid zeggen dat hij erg veelzijdig is. Of we nu vlees grillen, groenten roosteren of zelfs brood bakken, het resultaat is steeds indrukwekkend. Het ingebrande karakter maakt dat we vrijwel geen voorbereiding nodig hebben voor we aan de slag kunnen.

Ondanks dat de pan niet in de vaatwasser kan, vinden we de kwaliteit van de bakresultaten het handwasje achteraf zeker waard. Het belangrijkste is dat we de pan na het schoonmaken licht oliën, zodat hij niet gaat roesten. Dit kleine beetje onderhoud is een kleine opoffering voor het niveau van kookprestatie die het levert. Het gietijzeren gewicht is duidelijk, maar draagt bij aan de duurzaamheid en de robuuste uitstraling.

Velaze Gietijzeren Grillplaat

Wij vinden dat deze grillplaat een geweldige aanwinst is voor elke keuken, dankzij de veelzijdigheid en duurzaamheid.

Voordelen

 • Tweezijdig bruikbaar voor verschillende gerechten
 • Geen chemische coating voor gezonder koken
 • Uitstekende warmteverdeling voor gelijkmatige garing

Nadelen

 • Niet vaatwasmachinebestendig, handmatig reinigen vereist
 • Moet goed ingeolieerd blijven ter behoud
 • Kan zwaar zijn om te hanteren door het robuuste gietijzer

Na veelvuldig gebruik kunnen we bevestigen dat Velaze’s gietijzeren grillplaat opvallend robuust is. De warmte wordt perfect verspreid over het gehele oppervlak, zonder hete plekken. Dit resulteert keer op keer in heerlijk gebarbecued vlees en prachtig gegrilde groenten.

Het tweezijdige ontwerp van de plaat is erg handig. De geribbelde kant zorgt voor die typische grillstrepen en laat vetten mooi weglopen, terwijl de platte kant ideaal is voor het bereiden van bijvoorbeeld pannenkoeken. Dit maakt het veel meer dan alleen een grillplaat, maar juist een veelzijdig instrument in onze keuken.

Ondanks dat de grillplaat niet in de vaatwasser kan en wat onderhoud vereist, vinden we het beheersbaar. Eenmaal schoon, even droogmaken, opwarmen en insmeren met olie houdt het gietijzer in topconditie. Dit kleine ritueel na gebruik zorgt ervoor dat we keer op keer kunnen genieten van onze Velaze grillplaat.

GrillX Gietijzeren Pannenset

Wij raden deze pannenset aan voor iedereen die duurzaamheid en veelzijdigheid in de keuken hoog in het vaandel heeft staan.

Voordelen

 • Gemaakt van bijna onverwoestbaar gietijzer
 • Bruikbaar op elke warmtebron
 • Siliconen handvaten beschermen tegen hitte

Nadelen

 • Niet geschikt voor de vaatwasser
 • Handvaten moeten mogelijk tijdens het koken aangebracht worden
 • Kan zwaar zijn voor sommige gebruikers

Eenmaal deze GrillX Gietijzeren pannen in gebruik, voel je direct het robuuste materiaal dat staat voor kwaliteit. De verschillende diameters van de pannen zijn ideaal, of het nu gaat om een solo diner of een familiegerecht.

Tijdens het koken op diverse warmtebronnen bleven onze gerechten gelijkmatig garen. De siliconen handvaten waren een ware uitkomst; geen moment hebben we zorg over hete handgrepen gehad.

Bij het afruimen kwam de realiteit van het schoonmaakwerk weer terug; idealiter spoel je deze krachtpatsers af met wat heet water en zijn ze weer gereed voor de volgende maaltijd. Even wennen dat ze niet de vaatwasser in kunnen, maar dat is een kleine moeite gezien de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt.

Koopgids

Materiaalkeuze

We beginnen met het materiaal, aangezien dit essentieel is voor de prestaties en levensduur van een skillet. Zoek naar dikke materialen die warmte gelijkmatig verdelen en vasthouden.

 • Gietijzer: Uitstekende warmtebehoud en -verdeling.
 • Roestvrij staal: Duurzaam en gemakkelijk te onderhouden.
 • Aluminium: Lichtgewicht en goede warmtegeleiding.

Grootte en Vorm

Overweeg de grootte en vorm op basis van het aantal personen waarvoor je gewoonlijk kookt.

 • Klein (20-25 cm): Geschikt voor één of twee personen.
 • Medium (25-30 cm): Goed voor een klein gezin.
 • Groot (30+ cm): Optimaal voor grote groepen.

Handvat

Een stevig handvat dat koel blijft, is cruciaal voor de veiligheid en het gemak. Het dient ook ovenbestendig te zijn als u van plan bent gerechten te starten op het fornuis en af te maken in de oven.

Onderhoud

Sommige materialen vereisen meer onderhoud dan andere om hun levensduur te verlengen.

 • Voorbehandeld vs. Niet-voorbehandeld: Niet-voorbehandelde pannen vereisen inbranden.
 • Wasinstructies: Vaak zijn handwas en onmiddellijk drogen aanbevolen.

Compatibiliteit met Warmtebronnen

Controleer of de skillet geschikt is voor uw type kookplaat, inclusief inductie, gas, en elektrisch. Dit vergroot de veelzijdigheid en het gebruiksgemak.

Warmtebron Compatibiliteit
Gas De meeste skillets zijn geschikt.
Elektrisch Zoek naar een vlakke bodem voor de beste resultaten.
Inductie Vereist een magnetiseerbaar materiaal.

Prijs

Stel een budget vast, maar houd rekening met de waarde op lange termijn. Een goedkopere skillet kan betekenen dat je eerder een vervanging nodig hebt.

Garantie

Een garantie kan je investering beschermen en geeft vaak aan dat de fabrikant vertrouwen heeft in hun product.