Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Buitenklussen: Zelf een Schutting Plaatsen – Een Gids

Het plaatsen van een schutting kan een uitdagende klus lijken, maar het is zeker mogelijk om dit zelf te doen. Met de juiste tools en kennis kan het plaatsen van een schutting een bevredigende en kosteneffectieve manier zijn om privacy en veiligheid toe te voegen aan uw buitenruimte. In dit artikel worden de belangrijkste stappen en overwegingen besproken voor het plaatsen van een schutting in uw tuin.

Het eerste wat u moet overwegen bij het plaatsen van een schutting is het type materiaal dat u wilt gebruiken. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals hout, kunststof en metaal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te beslissen welk materiaal het beste past bij uw behoeften en budget. Daarnaast moet u ook de hoogte en lengte van de schutting bepalen, evenals de afstand tussen de palen. Door deze aspecten te overwegen, kunt u een schutting ontwerpen die perfect past bij uw buitenruimte.

Benodigde Materialen en Gereedschappen

Om zelf een schutting te plaatsen zijn er een aantal materialen en gereedschappen nodig. Hieronder volgt een overzicht van wat er nodig is:

Materialen

 • Schuttingdelen: houten planken of schermen, betonnen platen, composietplanken, etc.
 • Palen: houten palen, betonnen palen, etc.
 • Bevestigingsmateriaal: schroeven, spijkers, bouten, moeren, etc.
 • Grondankers: voor het vastzetten van de palen in de grond.
 • Betonmortel: voor het storten van betonnen palen of het vastzetten van grondankers.

Gereedschappen

 • Waterpas: om te controleren of de palen recht staan.
 • Boormachine: voor het boren van gaten in de palen en schuttingdelen.
 • Schroevendraaier: voor het vastzetten van schroeven en bouten.
 • Hamer: voor het vastzetten van spijkers.
 • Zaag: om schuttingdelen op maat te zagen.
 • Grondboor: voor het maken van gaten voor de grondankers.
 • Troffel: voor het mengen van betonmortel en het storten van betonnen palen.

Met bovenstaande materialen en gereedschappen kan er zelf een schutting geplaatst worden. Het is wel belangrijk om te zorgen voor kwalitatief goede materialen en gereedschappen om een stevige en duurzame schutting te bouwen.

Voorbereiding van de Locatie

Afmetingen en Layout Bepalen

Voordat u begint met het plaatsen van een schutting, is het belangrijk om de afmetingen en layout van de locatie te bepalen. Dit omvat het meten van de lengte en breedte van het gebied waar de schutting zal worden geplaatst, en het bepalen van de gewenste hoogte van de schutting. Het is ook belangrijk om te bepalen waar de hoeken van de schutting zullen zijn en of er obstakels zijn die moeten worden vermeden.

Om de afmetingen en layout van de locatie nauwkeurig te bepalen, kunt u gebruik maken van meetlinten, pennen, touwen en waterpassen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de lokale bouwvoorschriften en eventuele vergunningen die nodig zijn voor het plaatsen van een schutting.

Grondwerk en Nivellering

Voordat u begint met het plaatsen van de schutting, is het belangrijk om de grond voor te bereiden en te nivelleren. Dit omvat het verwijderen van eventuele obstakels, zoals stenen of wortels, en het egaliseren van de grond om een ​​vlakke basis te creëren voor de schutting.

Om de grond voor te bereiden en te nivelleren, kunt u gebruik maken van een schop, hark, grondboor en waterpas. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond stevig en stabiel is voordat u begint met het plaatsen van de schuttingpalen.

Type Schutting Kiezen

Houten Schutting

Een houten schutting is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke uitstraling. Het past goed bij een groene tuin en kan in verschillende houtsoorten worden geleverd. Zo is er de keuze uit bijvoorbeeld hardhout, geïmpregneerd hout en grenen. Een houten schutting heeft wel onderhoud nodig om de levensduur te verlengen. Het is belangrijk om het hout regelmatig te behandelen tegen vocht en schimmels.

Composiet Schutting

Een composiet schutting is een duurzame en onderhoudsvriendelijke optie. Het bestaat uit een combinatie van houtvezels en kunststof en heeft daardoor de uitstraling van hout, maar de voordelen van kunststof. Een composiet schutting is verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen en is bestand tegen weersinvloeden. Dit type schutting is echter wel duurder dan een houten schutting.

Metalen Schutting

Een metalen schutting is een moderne en strakke optie voor mensen die op zoek zijn naar een eigentijdse uitstraling. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen en is bestand tegen weersinvloeden. Een metalen schutting heeft weinig onderhoud nodig, maar kan wel roesten als het niet goed behandeld wordt. Het is daarom belangrijk om het metaal regelmatig te behandelen tegen roestvorming.

Palen Plaatsen

Graven van Gaten

Bij het plaatsen van een schutting is het belangrijk om eerst de gaten voor de palen te graven. Het is aan te raden om de gaten minstens 60 centimeter diep te maken, zodat de palen stevig in de grond staan. De breedte van de gaten moet ongeveer twee keer zo groot zijn als de diameter van de palen.

Plaatsen en Stabiliseren van Palen

Nadat de gaten zijn gegraven, kunnen de palen worden geplaatst. Het is belangrijk om de palen goed verticaal te plaatsen, zodat de schutting recht komt te staan. Om de palen te stabiliseren, kunnen deze worden vastgezet met snelbeton. Dit zorgt ervoor dat de palen stevig in de grond staan en niet snel omvallen.

Als de palen eenmaal zijn geplaatst en gestabiliseerd, kan de rest van de schutting worden opgebouwd. Het is aan te raden om bij het plaatsen van de schutting gebruik te maken van speciale schroeven en beugels, zodat deze stevig aan de palen worden bevestigd.

Schuttingpanelen Installeren

Het installeren van schuttingpanelen is een belangrijke stap bij het plaatsen van een schutting. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de panelen stevig en waterpas zijn geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat de schutting lang meegaat.

Voordat u begint met het installeren van de panelen, moet u ervoor zorgen dat de palen stevig in de grond staan. Zorg ervoor dat de palen op gelijke afstand van elkaar staan en dat ze loodrecht staan. U kunt een waterpas gebruiken om te controleren of de palen recht staan.

Vervolgens kunt u beginnen met het installeren van de panelen. Plaats het eerste paneel tegen de eerste twee palen en zorg ervoor dat het waterpas is. Bevestig het paneel met schroeven of spijkers. Herhaal dit proces voor de rest van de panelen totdat de schutting compleet is.

Als u een schutting met meerdere panelen installeert, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de panelen goed op elkaar aansluiten. U kunt hiervoor een wig gebruiken om ervoor te zorgen dat de panelen op gelijke afstand van elkaar staan.

Als u de schutting wilt afwerken, kunt u een afdeklat bovenop de panelen plaatsen. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt er ook voor dat er geen water tussen de panelen kan komen.

Afwerking en Onderhoud

Beitsen of Verven

Om de schutting te beschermen tegen weersinvloeden en verkleuring, is het aan te raden om de schutting te beitsen of te verven. Beitsen is een transparante of semi-transparante laag die in het hout trekt en het hout beschermt tegen vocht en UV-straling. Verven daarentegen is een dekkende laag die het hout afsluit van vocht en UV-straling. Beitsen heeft als voordeel dat het de houtnerf zichtbaar blijft, terwijl verven het hout een egale kleur geeft.

Het is belangrijk om te weten dat beitsen en verven alleen werken op schoon en droog hout. Zorg er dus voor dat de schutting goed schoon en droog is voordat u begint met het aanbrengen van de beits of verf. Ook is het aan te raden om de schutting elk jaar opnieuw te beitsen of verven om de bescherming te behouden.

Jaarlijks Onderhoud

Naast het beitsen of verven van de schutting, is het belangrijk om jaarlijks onderhoud te plegen. Controleer de schutting op beschadigingen en repareer deze indien nodig. Maak de schutting schoon met een borstel en water om vuil en mos te verwijderen. Gebruik geen hogedrukreiniger, omdat dit het hout kan beschadigen.

Ook is het belangrijk om te controleren of de schutting nog stevig staat. Controleer of de palen nog recht staan en of de schutting niet is gaan verzakken. Indien nodig, kunt u de palen opnieuw in de grond zetten en de schutting opnieuw bevestigen.

Privacy en Regelgeving

Overleg met Buren

Bij het plaatsen van een schutting is het belangrijk om rekening te houden met de privacy van de buren. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan het plaatsen van de schutting overleg te hebben met de buren. Op deze manier kunnen eventuele bezwaren besproken worden en kan er gezamenlijk naar een oplossing gezocht worden.

Vergunningen en Regelgeving

Bij het plaatsen van een schutting is het belangrijk om rekening te houden met de vergunningen en regelgeving. In sommige gevallen is een vergunning nodig voor het plaatsen van een schutting. Dit hangt af van de hoogte van de schutting en de locatie waar deze geplaatst wordt. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan het plaatsen van de schutting te informeren bij de gemeente of er een vergunning nodig is.

Daarnaast zijn er ook regels omtrent de hoogte van de schutting. In de meeste gevallen mag de schutting niet hoger zijn dan 2 meter. Het is daarom belangrijk om bij het plaatsen van de schutting rekening te houden met deze regels.