Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

De hipste kleuren voor binnenshuis in 2024: Trends en Tips

Naarmate het jaar 2024 nadert, ontvouwen zich nieuwe trends op het gebied van interieurkleuren. Deze kleurentrends weerspiegelen een mix van innovatie en comfort, waarbij de keuze voor kleur invloed heeft op zowel de stijl als de atmosfeer van een ruimte. Binnenhuisarchitecten en kleurenexperts hebben op basis van grondige analyses de voorkeurstinten voor 2024 vastgesteld, die varieren van zachte en rustgevende tinten tot expressieve accenten die een ruimte persoonlijkheid geven.

Een significante trend is de verschuiving naar warme en natuurlijke kleuren, zoals bevestigd door de keuze van kleurenmerk PPG’s ‘Limitless’, een warme beige tint. Deze kleur, aan de gele kant van het spectrum, is speciaal gekozen vanwege zijn vermogen om het licht in een kamer te versterken zonder overweldigend te zijn. Daarentegen introduceert Flexa de kleur ‘Sweet Embrace’, een kleur die populariteit zal winnen onder interieurliefhebbers door zijn veelzijdigheid en kalmerende uitstraling.

Door deze trends te combineren met bestaande decoratieve elementen, kunnen individuen hun leefruimtes transformeren naar plaatsen van welzijn en esthetisch plezier. Of men nu kiest voor een ingetogen basis met strategisch gekozen kleuraccenten, of een moedig palet dat een statement maakt, de kleurtrends van 2024 bieden een rijkdom aan mogelijkheden voor iedereen die zijn interieur op een hedendaagse manier wenst vorm te geven.

Kleur van het Jaar 2024

In 2024 omarmen interieurontwerpers warme en veelzijdige kleurpaletten. De trend zet zich voort met drie opmerkelijke tinten die een harmonieuze balans tussen vernieuwing en comfort bieden.

Sweet Embrace

Sweet Embrace kenmerkt zich als een warme lichtroze-beige tint die een kalmerende uitstraling heeft. Deze kleur is gekozen vanwege haar vermogen om een positieve en uitnodigende sfeer te creëren binnen interieursettings.

California Mauve

California Mauve is een kleur die duidt op een subtiele luxe en een vleugje moderniteit. Met zijn diepe en toch zachte mauvetint brengt het een sense of sophistication die veelzijdig toe te passen is in diverse woonruimtes.

Limitless

Limitless vertegenwoordigt een heldere en optimistische kijk op de toekomst. Deze kleur is niet gebonden aan conventies en moedigt een vrij en creatief gebruik aan in het interieur, wat grenzeloze ontwerpmogelijkheden symboliseert.

Trendkleuren en Interieur Ontwerp

In 2024 maken interieurs een markante evolutie door met een palet van trendkleuren die variëren van serene aardetinten tot levendige accenten. Deze kleuren weerspiegelen een harmonie tussen natuur en energie, nauwkeurig gekozen om zowel een gevoel van rust als vitaliteit in huiselijke omgevingen te brengen.

Natuurlijke en Aardetinten

Natuurlijke kleurschema’s domineren het interieurontwerp, waarbij groen een sleutelrol speelt als een weerspiegeling van de natuur. Van lichte, grasachtige tinten tot diepe, krachtige aardetinten, groen brengt een kalme en helende ambiance in elke kamer. Beige tinten en zachte avondwolken voegen een subtiele warmte en veelzijdigheid toe, die gemakkelijk te combineren zijn met diverse interieurstijlen.

 • Terracotta wordt verrijkt met een inslag van roze, voor een frisse interpretatie van deze traditionele aardekleur.
 • Grijs blijft relevant, vooral in matte afwerkingen en als combinatie met texturen zoals geborsteld staal, om moderniteit en tijdloosheid te mengen.

Frisse en Levendige Kleuren

Een dynamische aanvulling op de natuurlijke palet is het gebruik van frisse en levendige kleuren. Deze introduceert men door middel van neonaccenten of als zelfstandige blikvangers. Deze heldere kleuren bieden een contrast tegen de rustigere achtergronden en zijn ideaal om persoonlijkheid en speelsheid aan een ruimte toe te voegen.

 • Accenten van lichtblauw brengen een frisse bries in de ruimte en zijn vaak terug te vinden in kunstzinnige elementen.
 • Roze terracotta voegt een speelse twist toe aan het kleurenspectrum en koppelt historische aardse connecties met moderne interieurstijlen.

Duurzaamheid en Kleurgebruik

In 2024 is de focus op duurzaamheid en kleurgebruik niet alleen een trend, maar een bewuste keuze die een positieve impact heeft op het milieu. Mensen maken steeds meer gebruik van milieuvriendelijke materialen en zoeken naar manieren om hun woningen stijlvol in te richten met respect voor de natuur.

Ecologische Verf

Ecologische verf wint aan populariteit, gedreven door een toenemende bezorgdheid voor het milieu. Deze verfsoorten zijn op waterbasis en bevatten natuurlijke pigmenten. Ze zijn vrij van vluchtige organische stoffen (VOS), wat zorgt voor een beter binnenklimaat en minder milieuschade. Viridis is een kleur die symbool staat voor duurzaamheid en wordt vaak geassocieerd met deze ecologische verfsoorten. Het is een levendige, natuurlijk groene tint die zowel de aandacht voor het milieu weerspiegelt als een gevoel van kalmte in huis brengt.

 • Voorbeelden van ecologische verfmerken:
  • Ecoverf
  • Natuurverf
  • Groene lijn

Duurzame Woontrends

Duurzaamheid in woontrends uit zich in het gebruik van natuurlijke materialen en het hergebruiken of upcyclen van producten. Trendkleuren komen rechtstreeks uit de natuur, denk hierbij aan aardetinten zoals terracotta, beige en bruine kleuren, gecombineerd met de rustgevende groene tinten.

 1. Natuurlijke materialen:
  • Hout
  • Natuursteen
  • Jute en linnen stoffen
 2. Herbruikbaarheid:
  • Meubels en decor gemaakt van gerecyclede materialen
  • Vintage items

Het doel is om binnenhuis kleur te geven met respect voor de natuur, waarbij het kiezen van de juiste materialen en het verminderen van de ecologische voetafdruk vooropstaan.

Kleurenpsychologie in Huisdecoratie

Kleuren spelen een cruciale rol in het creëren van sfeer in huis. Expertise op het gebied van kleurenpsychologie wordt door designers ingezet om balans en rust te bewerkstelligen, of juist om stimulerende en energieke ruimtes te creëren.

Balans en Rust

Kleuren die rust en balans bevorderen zijn onmisbaar voor een harmonieus thuis. Lichtblauwe en zachtgroene tinten staan bekend om hun kalmerende werking en worden vaak geassocieerd met ontspanning en vrede. Experts adviseren om neutrale kleuren zoals wit, grijs en beige te combineren met deze kalme kleuren om een geborgen atmosfeer te scheppen. Fluortinten daarentegen moeten spaarzaam gebruikt worden, omdat deze te overweldigend kunnen zijn en de gewenste rust kunnen verstoren.

Enkele voorbeelden van balans en rust bevorderende kleuren:

 • Lichtblauw: voor sereniteit
 • Zachtgroen: voor harmonie
 • Neutrale tinten: als basis voor stabiliteit

Stimulerende en Energetische Kleuren

Voor degenen die een levendige en energieke sfeer willen neerzetten, adviseren kleurexperts warme en felle kleuren zoals rood, oranje, en geel. Deze kleuren kunnen een ruimte opvrolijken en een gevoel van warmte en gastvrijheid uitstralen. In 2024 ziet men een trend in het gebruik van neon- en futuristisch ogende kleuren die

Specifieke Ruimtes en Kleurkeuzes

Bij het bepalen van de kleuren voor de woonkamer en slaapkamer in 2024 is het essentieel te kijken naar de functie van de ruimte en de impact van licht. Een goed gekozen palet kan een ruimte volledig transformeren.

Woonkamer

In de woonkamer staat het creëren van een comfortabele en uitnodigende sfeer centraal. Kleuren die veelal gebruikt worden zijn natuurlijke en zachte aardetinten. Deze kunnen worden gecombineerd met rijke texturen zoals velours die diepte aan de ruimte toevoegen. Voor de muren kan men denken aan een warme tint lichtgrijs of een subtiel beige om een neutrale basis te stellen.

 • Muren: Warme tint lichtgrijs of subtiel beige
 • Meubels: Natuurlijke kleuren, eventueel aangevuld met textuur zoals velours
 • Lamp en verlichting: Kies voor lampen die zacht, diffuus licht geven om de gekozen kleuren te versterken

Behang kan in de woonkamer worden ingezet als een statement, met gedurfde patronen of kleuren die een persoonlijke toets geven zonder te overheersen.

Slaapkamer

De slaapkamer dient een oase van rust te zijn, waar men kiest voor kalmerende kleuren. Blauw, groen, en lichte pasteltinten zijn geschikt om een serene atmosfeer te creëren. Deze kleuren werken goed in ruimtes die minder natuurlijk licht ontvangen, zoals kamers georiënteerd op het noorden of oosten.

 • Muren: Blauw, groen of lichte pasteltinten voor een rustgevende uitstraling
 • Beddengoed en accessoires: Gebruik complementaire kleuren die zachtheid toevoegen

Het gebruik van behang met subtiele patronen kan de uitstraling van de slaapkamer verder verfijnen, terwijl de keuze voor de juiste lampen, die zacht en indirect licht geven, de kleuren en sfeer van de ruimte kan versterken.

Innovatieve Kleurentrends en Samenwerkingen

In 2024 spelen kleuren een cruciale rol in het bepalen van de sfeer binnenshuis. Consumenten kunnen zich verwachten aan baanbrekende samenwerkingen tussen verfproducenten en nieuwe invloeden die de verfkleuren naar een hoger niveau tillen.

Flexa en Histor

Flexa en Histor, gerenommeerde namen in de verfindustrie, lanceren innovatieve kleuren die weerspiegelen welke rol verf kan spelen in moderne interieurs. Flexa zet in op dynamische kleurcombinaties die oranje en terra tinten benadrukken. Deze warme kleuren worden vaak gecomplementeerd met contrasterend purper om een harmonieus palet te creëren dat evenwicht en warmte uitstraalt.

 • Kernkleuren Flexa:
  • Oranje: Bruisend en energiek.
  • Terra: Aardse en geruststellende toon.

Histor, aan de andere kant, neigt meer naar klassieke verfkleuren die een gevoel van duurzaamheid oproepen. De combinatie van tijdloze kleuren met een moderne twist resulteert in een collectie die zowel vernieuwend als vertrouwd is.

 • Kernkleuren Histor:
  • Purper: Diep en inspirerend.
  • Neutrale pastels: Rustgevend en veelzijdig.

Japandi en Seventies Invloeden

De Japandi-stijl, een fusie van Scandinavische en Japanse esthetiek, heeft prominente invloeden op de kleurtrends van 2024. Deze stijl brengt minimalistische verfkleuren naar voren die rust en sereniteit teweegbrengen. Natuurlijke lichte houttinten worden gecombineerd met zachte grijzen en groenen, resulterend in een kalme en overzichtelijke atmosfeer.

Seventies invloeden bieden een retro-kijk op het kleurenschema met gedurfde prints en levendige kleuren. De heropleving van oranje en bruine tinten roept de geest van dit tijdperk op, maar wordt verfijnd en gemoderniseerd voor de hedendaagse smaak.

 • Kleurenpalet Seventies:
  • Retro oranje: Speels en nostalgisch.
  • Diepbruin: Aardend en rijk.