Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Screens (zonverduistering) voor Optimale Klimaatbeheersing

foto: (C) WinSol

Schermen, of zonverduistering, zijn een populaire oplossing voor het beheersen van natuurlijk licht in je huis of kantoor. Ze helpen niet alleen om de temperatuur te reguleren, maar bieden ook extra privacy en kunnen energie besparen. Voor wie op zoek is naar esthetiek en functionaliteit, bieden schermen een breed scala aan kleur- en designopties die passen bij elk interieur.

De installatie van schermen is eenvoudig en kan vaak door een professional worden gedaan voor de beste resultaten. Bedieningsmechanismen variëren van handmatig tot automatisch, wat betekent dat er voor elke gebruiker een geschikte optie is.

Key Takeaways

 • Schermen helpen bij temperatuurregeling en energiebesparing.
 • Er zijn veel kleur- en designopties beschikbaar.
 • Schermen kunnen handmatig of automatisch bediend worden.

Wat Zijn Screens?

Screens zijn een vorm van zonwering die wordt gebruikt om zonlicht buiten ruimtes te houden. Ze zijn praktisch, veelzijdig, en bieden verschillende voordelen vergeleken met andere soorten zonwering.

Definitie en Basisfuncties

Screens bestaan uit een doek dat voor ramen wordt geplaatst. Belangrijkste functies zijn het verminderen van zonlicht, warmte en fel licht in binnenruimtes. Ze bieden ook privacy en beschermen tegen insecten.

Screens worden vaak gebruikt in huizen en kantoren. Ze zijn een populaire keuze omdat ze effectief zijn en er strak en modern uitzien. Installatie kan zowel binnen als buiten het raam plaatsvinden.

Materialen en Types

Screens zijn beschikbaar in verschillende materialen zoals polyester, glasvezel, en PVC. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen. Polyester is goedkoop en licht, terwijl glasvezel sterk en duurzaam is. PVC is weerbestendig en makkelijk schoon te maken.

Er zijn ook verschillende types screens, zoals vaste en oprolbare. Er zijn ook motorische screens die met een afstandsbediening bediend kunnen worden. Elk type biedt unieke voordelen voor verschillende toepassingen.

Vergelijking met Andere Zonwering

Vergeleken met traditionele gordijnen of jaloezieën, bieden screens betere bescherming tegen zonlicht en warmte. Screens blokkeren zonlicht buiten het raam, wat zorgt voor een koelere binnenruimte. Jaloezieën en gordijnen doen dit maar deels aangezien ze binnenshuis zijn geplaatst.

Screens zijn ook vaak duurzamer omdat ze gemaakt zijn van sterkere materialen. Wat betreft esthetiek, screens hebben een strakke en moderne uitstraling in tegenstelling tot vaak klassieke gordijnen. Dit maakt ze ideaal voor moderne woningen en kantoorruimtes. Bovendien, bij goed onderhoud, gaan screens jarenlang mee zonder veel slijtage.

Voordelen van Screens

A serene outdoor scene with a building partially shaded by screens, creating a beautiful pattern of light and shadow

Screens bieden veel voordelen, zoals het reguleren van warmte, het bieden van privacy en verduistering, en het bevorderen van duurzaamheid en een langere levensduur.

Warmteregulatie

Screens helpen bij het reguleren van de temperatuur in huis. Ze houden directe zonnestralen buiten, waardoor het binnen koeler blijft. Dit is vooral nuttig in de zomermaanden. Door minder zonlicht binnen te laten, kan men de airconditioning minder gebruiken, wat energiekosten bespaart.

Screens zijn vaak gemaakt van materialen zoals polyester, glasvezel en hebben soms een PVC coating. Deze materialen zijn effectief in het blokkeren van warmte. Hierdoor blijft het binnen niet alleen koeler, maar ook aangenamer voor de bewoners.

Privacy en Verduistering

Privacy en verduistering zijn belangrijke voordelen van screens. Ze voorkomen inkijk van buitenaf, terwijl bewoners wel naar buiten kunnen kijken. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid en rust in huis.

Daarnaast hebben screens een verduisterend effect. Dit betekent dat ze het binnen donkerder maken, wat handig is voor slaapkamers of thuiskantoren. Mensen kunnen zo ook overdag, zonder ongewenst licht, werken of rusten. Zonneschermen spelen hierbij een cruciale rol.

Duurzaamheid en Levensduur

Screens zijn duurzaam en gaan lang mee. De gebruikte materialen zoals polyester, glasvezel en PVC coating zijn niet alleen sterk, maar ook bestand tegen verschillende weersomstandigheden zoals regen, wind en zonlicht.

Dit betekent minder onderhoud en vervanging op de lange termijn. Daarnaast dragen screens bij aan duurzaamheid door de energiebesparing die ze mogelijk maken. Minder gebruik van airconditioning en verlichting betekent een lagere energierekening en een kleinere ecologische voetafdruk.

Kleur en Design Opties

De keuze van kleur en design speelt een grote rol bij het kiezen van zonwering. Verschillende kleuren kunnen de sfeer van een ruimte beïnvloeden en ook de functionaliteit van de zonwering verbeteren.

Kleurenassortiment

Zonwering is beschikbaar in een breed scala aan kleuren. Van neutrale tinten zoals wit, beige en grijs tot levendige kleuren zoals blauw, rood en geel. Neutrale kleuren passen goed bij elke interieurstijl en zorgen voor een rustige uitstraling. Felle kleuren kunnen een statement maken en een ruimte direct opvrolijken.

Bij het kiezen van een kleur is het belangrijk om te bedenken hoe deze zal combineren met de rest van de inrichting. Donkere kleuren kunnen warmte absorberen, terwijl lichte kleuren de ruimte kunnen verlichten en koeler houden.

Invloed van Kleur op Functionaliteit

De kleur van zonwering kan ook de functionaliteit beïnvloeden. Donkere kleuren absorberen meer warmte, wat kan helpen om een kamer in de winter warmer te houden. Lichte kleuren reflecteren meer licht, wat kan helpen om een ruimte koeler te houden in de zomer.

Daarnaast kan de kleur van de zonwering invloed hebben op de hoeveelheid licht die binnenkomt. Donkere kleuren blokkeren meer licht, wat handig is voor kamers waar volledige verduistering nodig is, zoals slaapkamers of kantoren. Lichtere kleuren zorgen voor een zachte filtering van het licht, wat een aangename sfeer kan creëren zonder de kamer volledig te verduisteren.

Installatie van Screens

Screens kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd door professionals of als doe-het-zelfproject. Er zijn methoden die geen boren vereisen en er zijn zelf te monteren opties beschikbaar.

Montage

Bij de montage van screens wordt vaak gebruikgemaakt van geleiders die aan de zijkanten worden bevestigd. Deze geleiders zorgen ervoor dat de screens strak en stabiel hangen. Voor een vaste montage is vaak boren nodig, maar voor wie dit wil vermijden, zijn er ook opties met zuignappen.

Professionele montage garandeert een nauwkeurige plaatsing. Maatwerk opties zorgen ervoor dat de screen perfect op het raam past, wat cruciaal is voor een goede zonverduistering.

Zelf te Monteren Screens

Zelf te monteren screens zijn een handige optie voor degenen die graag zelf klussen. Deze pakketten komen vaak met een duidelijke handleiding en alle benodigde onderdelen. Er zijn op maat gemaakte opties beschikbaar, zodat ze perfect in je raam passen zonder dat je extra gereedschap nodig hebt.

Screens die je zelf kunt installeren, kunnen vaak zonder boren worden bevestigd. Dit is ideaal voor huurwoningen of voor wie graag beschadigingen aan hun muren vermijdt. Het gebruik van zuignappen is een praktische manier om de screens stevig te plaatsen zonder permanente bevestiging.

Tips voor Installatie

 1. Meten is weten: Zorg ervoor dat je de afmetingen van je ramen nauwkeurig meet voordat je een screen kiest.
 2. Gereedschap klaarleggen: Heb een schroevendraaier, waterpas en meetlint bij de hand.
 3. Handleiding volgen: Lees de instructies zorgvuldig door voordat je begint met de montage.
 4. Verankeringspunten gebruiken: Bij gebruik van zuignappen of andere niet-permanente methoden, zorg ervoor dat de oppervlakken schoon en droog zijn.
 5. Veiligheid eerst: Gebruik een stevige ladder en werk altijd met een partner voor grotere installaties.

Bedieningsmechanismen

Er zijn verschillende manieren om screens (zonverduistering) te bedienen. Elk type bediening heeft zijn eigen voordelen, afhankelijk van de specifieke gebruiksomstandigheden.

Handmatige Bediening

Handmatige bediening is een klassieke en vaak gekozen optie. Dit systeem maakt gebruik van een zwengel of koord om de screens op en neer te brengen.

Veel mensen geven de voorkeur aan handmatige bediening omdat het eenvoudig en betrouwbaar is.

Met deze methode zijn er geen elektrische aansluitingen nodig, wat het installatieproces vereenvoudigt. Het is ook vaak goedkoper dan elektrische systemen, wat het aantrekkelijk maakt voor budgetbewuste klanten.

Een nadeel van handmatige bediening is dat het fysiek meer inspanning vereist. Dit kan lastig zijn voor grote of moeilijk bereikbare ramen. Desondanks is handmatige bediening een stevige en onderhoudsarme keuze.

Elektrische Screens

Elektrische screens bieden meer gemak en flexibiliteit dan handmatige bediening. Met een druk op de knop kan men de screens bedienen, vaak met behulp van een afstandsbediening of zelfs via een smartphone-app.

Elektrische systemen zijn ideaal voor grote ramen of voor situaties waar het fysiek bedienen van de screens moeilijk is.

Ze kunnen worden geprogrammeerd om op bepaalde tijden te openen en sluiten, wat energie-efficiëntie kan bevorderen.

Hoewel elektrische screens duurder zijn en een stroomvoorziening nodig hebben, bieden ze ongeëvenaarde gemak en controle. Rolluiken kunnen ook deel uitmaken van dit systeem, waarbij zowel privacy als bescherming tegen weersinvloeden worden geboden.

Buitenzonwering en Dakbedekking

Bij het kiezen van buitenzonwering en dakbedekking zijn er verschillende opties voor verschillende doeleinden. Met veranda’s en overkappingen kunt u een buitenruimte creëren, terwijl lichtkoepels en lichtstraten natuurlijk licht brengen. Speciale daktoepassingen bieden unieke oplossingen voor specifieke behoeften.

Veranda en Overkapping

Veranda’s en overkappingen zijn ideale oplossingen om schaduw te creëren en buitenruimtes te beschermen tegen de elementen. Ze zijn er in verschillende materialen, zoals hout, aluminium en staal. Deze structuren kunnen vrijstaand zijn of aan een gebouw worden bevestigd.

Materialen:

 • Hout: Geeft een natuurlijke uitstraling en past goed bij traditionele woningen.
 • Aluminium: Lichtgewicht en roestbestendig, ideaal voor moderne ontwerpen.
 • Staal: Zeer sterk en duurzaam, geschikt voor grotere constructies.

Voordelen:

 • Bescherming tegen zon en regen.
 • Verhoogt de leefruimte buitenshuis.
 • Verschillende ontwerpen en stijlen beschikbaar.

Lichtkoepels en Lichtstraten

Lichtkoepels en lichtstraten zorgen voor natuurlijk lichtinval en zijn geschikt voor zowel woningen als commerciële gebouwen. Ze kunnen worden geïnstalleerd op platte of schuine daken.

Lichtkoepels:

 • Merkopties: Skylux en iDome zijn populaire keuzes.
 • Gebruik: Ideaal voor kleinere oppervlakken, zoals badkamers of gangen.
 • Functies: Kan wit of transparant zijn en voorzien van verdonkering voor betere controle.

Lichtstraten:

 • Merkopties: Sunwise Sunblock biedt kwalitatieve oplossingen.
 • Gebruik: Geschikt voor grotere oppervlakken om meer licht binnen te laten.
 • Functies: Vaak voorzien van verduistering en ventilatiemogelijkheden.

Speciale Daktoepassingen

Er zijn diverse speciale daktoepassingen om aan specifieke behoeften te voldoen. Deze toepassingen zijn ontworpen om zowel esthetische als functionele voordelen te bieden.

Zonwering met Zuignappen:

 • Gebruik: Handig voor tijdelijke oplossingen.
 • Voordelen: Eenvoudig aan te brengen en te verwijderen zonder permanente installatie.

Dakbedekkingsopties:

 • Materialen: Schuimbekleding, bitumen, en groendaken.
 • Functies: Isolatie, duurzaamheid en verbetering van energie-efficiëntie.

Technologie en Innovatie

Technologie en innovatie in zonwerende screens richten zich op coatings, slimme schermen en ecologische verbeteringen. Gecertificeerde screens, zoals iWindow en Sunwise Vision, gebruiken deze technieken om prestaties te verbeteren.

Coating Technologie

Coating technologie speelt een cruciale rol. Speciale coatings kunnen warmte en UV-straling blokkeren terwijl licht doorgelaten wordt. Dit verbetert de energie-efficiëntie.

Soorten coatings:

 • Metallic coatings: Reflecteren zonlicht en verminderen warmte.
 • Nano coatings: Blokkeren UV-straling en zijn krasbestendig.
 • Anti-reflectie coatings: Verminderen glans en verbeteren zichtbaarheid.

Gecertificeerde screens zoals iWindow maken vaak gebruik van geavanceerde coatings om de effectiviteit te verbeteren en lang mee te gaan.

Smart Screens

Slimme schermen bieden technologieën voor meer comfort en gebruiksgemak.

Kenmerken van slimme schermen:

 • Automatische aanpassing: Schermen kunnen automatisch donkerder of lichter worden gebaseerd op zonlichtintensiteit.
 • Integratie met smart home systemen: Besturing via apps of spraakhulpjes.
 • Energiebeheer: Optimaliseren van energiegebruik door actieve controle van lichtinval.

Sunwise Vision biedt geavanceerde slimme schermen met deze functies, waardoor ze populair zijn in moderne huizen.

Ecologische Innovatie

Ecologische innovatie richt zich op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van zonwerende screens.

Duurzame materialen en processen:

 • Recycled materialen: Gebruik van gerecycleerde stoffen en materialen.
 • Energie-efficiënte productie: Verminderen van energieverbruik tijdens productie.
 • Milieuvriendelijke coatings: Gebruik van niet-giftige en biologisch afbreekbare coatings.

Onderhoud van Screens

Het onderhoud van screens zorgt ervoor dat ze langer meegaan en er netjes uitzien. Regelmatig schoonmaken en zorgvuldige behandeling helpen hierbij.

Reinigingsadvies

Screens moeten regelmatig worden schoongemaakt om stof en vuil te verwijderen. Gebruik een zachte borstel of een stofzuiger met een zachte borstel om vuil te verwijderen. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de materialen kunnen beschadigen.

Stappen voor schoonmaken:

 1. Verwijder los vuil met een zachte borstel.
 2. Gebruik een spons en lauw water om de screen af te nemen.
 3. Droog de screen af met een zachte doek.

Tip: Reinig de screens minimaal twee keer per jaar voor het beste resultaat.

Levensduur en Garantie

Goed onderhouden screens kunnen jaren meegaan. De levensduur is afhankelijk van de kwaliteit en de juiste verzorging. Veel fabrikanten bieden garanties die variëren van 3 tot 5 jaar. Het is belangrijk om de garantievoorwaarden te kennen en de screen volgens de aanbevelingen te onderhouden.

Let op: Bewaar aankoopbewijzen voor garantieclaims.

Duurzaamheid: Kwalitatieve screens zijn duurzaam en kunnen de levensduur aanzienlijk verlengen bij goed onderhoud.

Accessoires en Toevoegingen

Bij screens zijn er verschillende accessoires en toevoegingen beschikbaar die de functionaliteit en het gebruiksgemak kunnen verbeteren. Denk aan zonwering accessoires, insectenbescherming, en verlichting en sensoren.

Zonwering Accessoires

Zonwering accessoires zorgen ervoor dat screens optimaal functioneren, ongeacht het tijdstip van de dag. Solar sensors detecteren de zon en zorgen ervoor dat screens automatisch omhoog of omlaag gaan. Handige afstandsbedieningen maken bediening eenvoudig en flexibel. Wind sensors zijn een veilige toevoeging die screens automatisch optrekken bij sterke wind om schade te voorkomen. Door deze accessoires blijven de screens in goede staat en bieden ze een voordelige oplossing op de lange termijn.

Insectenbescherming

Insecten bescherming staat vaak hoog op de prioriteitenlijst bij het gebruik van screens. Insectenhorren (insect screen) kunnen worden geïntegreerd met screens voor extra bescherming tegen muggen en andere insecten. No-see-ums, of fijnmazige stoffen, houden zelfs de kleinste insecten buiten. Mesh gemaakt van verschillende materialen, zoals fiberglass, biedt een effectieve en duurzame oplossing. Deze bescherming zorgt ervoor dat gebruikers ventilatie hebben zonder insectenoverlast, ideaal voor kunststof kozijnen in huizen.

Verlichting en Sensoren

Verlichting en sensoren verbeteren het gebruiksgemak en de veiligheid van screens. Bewegingssensoren kunnen verlichting activeren wanneer iemand in de buurt komt, wat extra veiligheid biedt. LED-verlichting kan strategisch worden geplaatst om sfeer en zichtbaarheid te verbeteren. Lichtsensoren zorgen ervoor dat screens automatisch reageren op veranderingen in het omgevingslicht. Deze moderne technieken dragen bij aan een slimme en comfortabelere omgeving voor gebruikers op de Nederlandse bodem.

Prijsoverzicht en Aankooptips

Een goed overzicht van prijzen en nuttige aankooptips helpt bij het kiezen van de juiste zonverduistering. Hier wordt gekeken naar budgettering, prijsvergelijking, en kostenbesparende tips.

Budgettering

Bij het opstellen van een budget moet rekening worden gehouden met diverse kosten zoals installatie, materialen, en eventuele extra’s. Prijzen variëren afhankelijk van kwaliteit en merk.

Goedkopere opties:

 • Basis zonwering: €50 – €100 per stuk.
 • Gemiddelde zonwering: €100 – €200 per stuk.

Duurdere opties:

 • Hoogwaardige zonwering: €200 – €500 per stuk.
 • Specialistische opties: meer dan €500 per stuk.

Enkhuizen biedt vaak betaalbare keuzemogelijkheden binnen diverse prijsklassen.

Prijsproductvergelijking

Vergelijk prijzen tussen verschillende merken en leveranciers om de beste voordelige oplossing te vinden. Kwaliteit is een cruciale factor. Het is aan te raden om te letten op garantie, materiaal, en gebruiksgemak.

Enkele populaire merken:

 • Markilux: Bekend om duurzaamheid, prijzen tussen €300 en €700.
 • Luxaflex: Innovatief design, prijzen tussen €150 en €600.
 • Somfy: Technologiegedreven, prijzen tussen €200 en €1000.

Vergelijken helpt om kwaliteit te vinden zonder onnodig veel te betalen.

Kostenbesparende Tips

Om kosten te besparen, kunnen eigenaren zoeken naar aanbiedingen, doe-het-zelf opties, en tweedehands producten. Enkhuizen kent regelmatig kortingen op zonwering.

Enkele bespaartips:

 1. Koop tijdens seizoensuitverkoop.
 2. Overweeg zelf installatie.
 3. Kijk naar tweedehands opties op websites zoals Marktplaats.

Veelgestelde Vragen

Deze sectie behandelt enkele veelgestelde vragen over de verduisterende screens voor binnen- en buitengebruik. Het gaat onder andere over verduisteringseffecten, installatie, prijsverschillen, temperatuurverlaging, effectiviteit tegen UV-straling en kleurkeuze.

Hoe verduisterend zijn verduisterende screens voor een slaapkamer?

Verduisterende screens kunnen een slaapkamer bijna compleet donker maken. Ze blokkeren het grootste deel van het licht en zorgen voor privacy. De precieze mate van verduistering kan variëren afhankelijk van het gekozen materiaal en de dikte van de screen.

Wat zijn de installatieverschillen tussen elektrische screens en handmatige screens voor zonwering buiten?

Elektrische screens worden aangestuurd via een motor en bediend met een afstandsbediening of schakelaar. Ze vereisen elektriciteitskabels en vaak een professionele installatie. Handmatige screens worden met de hand opgerold of neergelaten, meestal met behulp van een slinger of koord, wat een eenvoudigere installatie kan betekenen.

Wat zijn de prijsverschillen tussen verduisterende screens aangeboden bij bouwmarkten zoals HORNBACH en GAMMA?

De prijs van verduisterende screens kan sterk variëren afhankelijk van het merk, de maat en de specificaties. Bij bouwmarkten zoals HORNBACH en GAMMA ligt de prijs doorgaans tussen de €50 en €200 per screen. Elektrische varianten zijn vaak duurder dan handmatige.

Hoeveel graden kan de temperatuur binnenshuis dalen door het gebruik van buitenzonwering screens?

Buitenzonwering screens kunnen de binnentemperatuur aanzienlijk verlagen. Gemiddeld kunnen ze de temperatuur met 2 tot 5 graden Celsius laten dalen door directe zonnestraling te blokkeren. Dit helpt om het binnenklimaat koeler en comfortabeler te houden.

Hoe effectief zijn screens in het tegenhouden van zonlicht en UV-straling?

Screens zijn zeer effectief in het tegenhouden van zonlicht en kunnen tot 90% van de UV-straling blokkeren. Dit helpt niet alleen om verblinding te verminderen, maar beschermt ook interieurmaterialen tegen verkleuring en schade door UV-straling.

Welke factoren bepalen de keuze voor de kleur van een screen, met name in termen van warmtewering?

De kleur van een screen speelt een grote rol in warmtewering. Donkere kleuren absorberen meer warmte en zijn effectiever in het blokkeren van zonlicht. Lichte kleuren weerkaatsen zonlicht en absorberen minder warmte. De keuze hangt ook af van esthetische voorkeuren en woninginrichting.