Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Zelf een Houten Tuinbank Maken: Stapsgewijze Handleiding voor Beginners

Een houten tuinbank is een mooie en praktische toevoeging aan elke tuin of terras. Het zelf maken van een houten tuinbank kan een uitdagend maar bevredigend project zijn voor doe-het-zelvers. Met de juiste materialen en gereedschappen, kan iedereen een mooie en duurzame tuinbank maken die jarenlang meegaat.

In deze stapsgewijze handleiding wordt uitgelegd hoe men een houten tuinbank kan maken. Van het kiezen van het juiste hout en gereedschap tot het monteren van de bank, elke stap wordt duidelijk uitgelegd en geïllustreerd. Of u nu een ervaren timmerman bent of een beginner, deze handleiding biedt alles wat u nodig heeft om uw eigen unieke houten tuinbank te maken.

Ontwerp van de Tuinbank

Afmetingen Bepalen

Voordat u begint met het maken van een houten tuinbank, is het belangrijk om de afmetingen te bepalen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de beschikbare ruimte in uw tuin en het aantal personen dat op de bank moet passen.

Een standaard houten tuinbank heeft een lengte van ongeveer 150 cm en een breedte van 60 cm. De zithoogte is meestal ongeveer 45 cm en de totale hoogte van de rugleuning is ongeveer 90 cm. Het is echter belangrijk om deze afmetingen aan te passen aan uw eigen voorkeuren en behoeften.

Materiaalkeuze

Bij het maken van een houten tuinbank is de keuze van het materiaal erg belangrijk. Hout is een veelgebruikt materiaal voor tuinbanken vanwege de natuurlijke uitstraling en duurzaamheid.

Voor de constructie van de bank is het belangrijk om te kiezen voor houtsoorten die bestand zijn tegen weersinvloeden, zoals teak, eiken, of cederhout. Deze houtsoorten zijn duurzaam en hebben een natuurlijke weerstand tegen insecten en rot.

Voor de afwerking van de bank kunt u kiezen voor een beits, lak of olie om het hout te beschermen tegen weersinvloeden. Het is belangrijk om de bank regelmatig te onderhouden om de levensduur te verlengen.

Met deze informatie kunt u beginnen met het ontwerpen van uw eigen houten tuinbank. Door de afmetingen en het materiaal zorgvuldig te kiezen, kunt u een bank creëren die perfect past in uw tuin en jarenlang meegaat.

Benodigde Materialen en Gereedschappen

Om een houten tuinbank te maken, zijn er verschillende materialen en gereedschappen nodig. Hieronder vindt u een lijst met de benodigdheden:

Materialen

 • Houten planken (voor de zitting, rugleuning, armleuningen en poten)
 • Schroeven (om de verschillende onderdelen aan elkaar te bevestigen)
 • Verf of beits (om de bank af te werken en te beschermen tegen weersinvloeden)

Gereedschappen

 • Zaag (om de houten planken op maat te zagen)
 • Boormachine (om gaten voor de schroeven te boren)
 • Schuurpapier (om de ruwe randen van de planken glad te maken)
 • Meetlint (om de juiste afmetingen te bepalen)
 • Potlood (om de afmetingen op de planken te tekenen)
 • Schroevendraaier (om de schroeven vast te draaien)

Het is belangrijk om te zorgen voor kwalitatief hoogwaardige materialen en gereedschappen om een stevige en duurzame tuinbank te maken. Door de juiste materialen en gereedschappen te gebruiken, kan de bank jarenlang meegaan en er mooi blijven uitzien.

Voorbereiding van de Werkplek

Voordat u begint met het maken van uw houten tuinbank, is het belangrijk om uw werkplek goed voor te bereiden. Hieronder staan enkele stappen die u moet nemen om ervoor te zorgen dat uw werkplek veilig en efficiënt is.

1. Kies een geschikte locatie

Kies een locatie die voldoende ruimte biedt om aan uw project te werken. Zorg ervoor dat u voldoende ruimte heeft om de benodigde gereedschappen en materialen op te slaan en dat u nog genoeg ruimte heeft om te bewegen.

2. Maak uw werkplek schoon

Maak uw werkplek goed schoon voordat u begint. Verwijder alle rommel en stof, en zorg ervoor dat er geen obstakels op de grond liggen die u kunnen hinderen tijdens het werken.

3. Zorg voor goede verlichting

Zorg voor voldoende verlichting op uw werkplek. Goede verlichting is essentieel om nauwkeurig te kunnen werken en om ongelukken te voorkomen.

4. Draag geschikte werkkleding

Draag geschikte werkkleding, zoals een overall en veiligheidsschoenen. Dit zal u beschermen tegen splinters en andere gevaren tijdens het werken.

5. Zorg voor de juiste gereedschappen en materialen

Zorg ervoor dat u de juiste gereedschappen en materialen heeft voordat u begint met uw project. Controleer of u alle benodigde gereedschappen en materialen heeft en zorg ervoor dat ze in goede staat verkeren.

Het Zagen van het Hout

Zaaglijst Opstellen

Voordat u begint met het zagen van het hout, moet u een zaaglijst opstellen. Dit is een lijst met de afmetingen van alle stukken hout die u nodig hebt voor uw tuinbank. Het opstellen van een zaaglijst is belangrijk omdat het u helpt om het hout nauwkeurig te zagen en verspilling van hout te voorkomen.

Een zaaglijst kan worden opgesteld met behulp van een meetlint en een potlood. Meet elk stuk hout nauwkeurig op en noteer de afmetingen op een stuk papier. Zorg ervoor dat u ook het aantal stukken dat u nodig hebt noteert.

Veiligheidsmaatregelen

Het zagen van hout kan gevaarlijk zijn als u niet de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Hier zijn enkele veiligheidsmaatregelen die u moet nemen:

 • Draag een veiligheidsbril om uw ogen te beschermen tegen rondvliegend hout.
 • Draag gehoorbescherming om uw oren te beschermen tegen het lawaai van de zaag.
 • Draag handschoenen om uw handen te beschermen tegen splinters.
 • Zorg ervoor dat de zaag goed is ingesteld en scherp is voordat u begint met zagen.
 • Zorg ervoor dat het hout goed is vastgeklemd voordat u begint met zagen.
 • Houd uw handen en vingers uit de buurt van de zaag.

Montage van de Tuinbank

Poten Monteren

De eerste stap bij het monteren van de houten tuinbank is het bevestigen van de poten. Dit kan gedaan worden door middel van schroeven en lijm. Plaats de poten op de gewenste afstand van elkaar en zorg ervoor dat ze loodrecht staan op de grond. Gebruik een waterpas om te controleren of de poten recht staan.

Vervolgens kunt u de poten vastzetten met schroeven. Zorg ervoor dat u de schroeven goed aandraait en dat ze diep genoeg in het hout zitten. Om de poten extra stevigheid te geven, kunt u ook lijm gebruiken.

Zitting en Rugleuning Bevestigen

Nu de poten vastzitten, kunt u de zitting en rugleuning bevestigen. Plaats de zitting op de poten en zorg ervoor dat deze recht ligt. Gebruik schroeven om de zitting vast te zetten.

Vervolgens kunt u de rugleuning bevestigen. Plaats de rugleuning op de zitting en zorg ervoor dat deze op de juiste hoogte zit. Gebruik schroeven om de rugleuning vast te zetten.

Als laatste stap kunt u de tuinbank nog schuren en eventueel lakken of beitsen om deze te beschermen tegen weersinvloeden. Zo kunt u nog jarenlang genieten van uw zelfgemaakte houten tuinbank.

Afwerking en Bescherming

Schuren van de Tuinbank

Voordat je de tuinbank gaat afwerken, is het belangrijk om deze eerst goed te schuren. Dit zorgt ervoor dat de oppervlakte glad en egaal wordt, waardoor de beits of lak beter hecht en de tuinbank er mooier uit zal zien. Gebruik hiervoor schuurpapier met een fijne korrel en schuur de bank in de richting van de houtnerf. Zorg ervoor dat je alle hoekjes en randjes goed schuurt.

Beitsen of Lakken

Om de tuinbank te beschermen tegen weersinvloeden en er mooier uit te laten zien, kun je deze beitsen of lakken. Beits dringt diep in het hout en beschermt het tegen vocht en UV-straling. Lak legt een beschermende laag over het hout en zorgt voor een mooie glans. Beits is verkrijgbaar in verschillende kleuren en transparanties, terwijl lak verkrijgbaar is in hoogglans, zijdeglans en mat.

Breng de beits of lak aan met een kwast of roller en volg de instructies op de verpakking. Breng meerdere dunne lagen aan voor een optimaal resultaat. Laat de tuinbank tussen elke laag goed drogen. Zorg ervoor dat je de tuinbank niet in de volle zon zet tijdens het drogen, dit kan leiden tot barsten in de beits of lak.

Onderhoudsadvies voor de Tuinbank

Een houten tuinbank is een prachtige toevoeging aan elke tuin. Om ervoor te zorgen dat de bank er mooi uit blijft zien en lang meegaat, is het belangrijk om de juiste onderhoudsmaatregelen te treffen. Hieronder vindt u enkele tips voor het onderhoud van uw houten tuinbank.

Regelmatig schoonmaken

Het is belangrijk om uw houten tuinbank regelmatig schoon te maken om vuil en stof te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel en een milde zeepoplossing. Spoel de bank af met schoon water en laat hem drogen in de zon. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de afwerking van de bank kunnen beschadigen.

Bescherming tegen weersinvloeden

Houten tuinbanken zijn gevoelig voor weersinvloeden zoals regen, zon en wind. Om de bank te beschermen tegen deze elementen, is het belangrijk om hem regelmatig te behandelen met een waterafstotende beits of olie. Breng de beits of olie aan met een kwast en laat het goed drogen voordat u de bank weer gebruikt.

Voorkom schade

Om schade aan uw houten tuinbank te voorkomen, is het belangrijk om hem te beschermen tegen krassen en deuken. Gebruik daarom geen scherpe voorwerpen op de bank en vermijd het plaatsen van zware voorwerpen erop. Zorg er ook voor dat u geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen gebruikt, omdat deze de afwerking van de bank kunnen beschadigen.